Sağlık

Yeni anneler için emzirme ipuçları

Tek başına mucizevi bir besin olan anne sütü, özellikle ilk altı ayda D vitamini dışında bebeğinizin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri karşılayabilirken, emzirmek anne sağlığı için sayısız fayda sağlar. Ancak bazen anneler kendilerini yeterince emziremediklerini, dolayısıyla bebeklerinin yeterince gelişme gösteremeyeceğini düşünerek kendilerini başarısız hissederler. Emzirmenin, isteği ve bilgisi olan her kadının kolaylıkla başarabileceği bir süreç olduğu ortaya çıktı. Kendini başarısız hisseden annelere verilecek destekle bu durumun çok kolay aşılabileceğini belirten Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Köpekçik ,çiçek  annelere başarılı emzirmenin 7 etkili yolunu anlattı, değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.

 

Doğumdan kısa bir süre sonra emzirmeye başlayın

Hamilelik sırasında emzirme fikrine hazırlanın. Bebek Dostu Hastanelerde bebek, doğumdan kısa bir süre sonra anne ile buluşturulur. Çünkü bebeğin emmeye en istekli olduğu zaman doğumdan sonraki bir saattir. Bebeğiniz çok az emse bile, yeni doğmuş bir bebeğin midesinin bir çay kaşığı sütle dolacağını unutmayın. Ayrıca ilk sütünüz olan kolostrum çok pahalı bir süttür. Bağışıklık sistemini güçlendirecek, büyüme ve gelişmeyi sağlayacak özel bir içeriğe sahiptir. Bebeğiniz ‘aşı’ denilebilecek bu mucizevi değerdeki sütten faydalansın.

 

bol su için

Emziren annelerin günde mutlaka üç litre su içmesi gerektiğini, suyun anne sütünü artıran ana besin olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. en çok su içerek karşıladığını, “Su yanında ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suyu ve çorba içebilirsiniz. Ancak kahve, çay, gazlı içecekler ve bazı bitki çaylarından kaçınılmalıdır. Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan bol miktarda su içerdiğinden özellikle ilk altı ayda bebeğinize su vermeyin. Tıbbi bir zorunluluk olmadıkça emzirme döneminde ‘süt artırıcı’ olduğu iddia edilen bitkisel takviye adı altındaki ürünlerin kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.

 

Sütüm yok diye emzirmeyi bırakmayın!

Birçok yeni annenin anne sütü yerine mamayı tercih etmesinin ana nedenlerinden biri, süt gelmediği veya az olduğu için bebeklerinin aç kalabileceği endişesidir. Bu yaygaranın asılsız olduğunu vurgulayan Dr. Çiğdem Yavrucu, “Annenin tıbbi bir durumu yoksa sağlıklı ve dengeli beslenir, bol su içer, olumlu ve güzel düşüncelerle kendini rahatlatır, emzirme tekniklerini doğru uygular, sütü mutlaka bebeğine yetecektir. Bebek memeyi emdikçe annenin beynine ‘bebek aç ve süte ihtiyacı var’ mesajı gönderilecek ve emzirme yolları açılarak yeterli süt üretilecektir. Öyle ki ikiz bebeği olan anneler bile her iki bebeğe de yetecek kadar süt üretebiliyor.”

 

Bebeğinizi sık sık ve istediği sıklıkta emzirin.

Özellikle ilk haftalarda bebeğinizi emzirmek için zaman aralıkları yapmayın, sık sık ve istediğiniz kadar emzirin. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Köpek , Emzirdikçe sütünüzün geleceğini ancak memeler düzgün boşaltılamazsa süt üretiminin azalacağını belirten, “Bu nedenle memeleriniz düzgün boşalana kadar emzirmeye devam edin. Anne sütünün gelmesi için en değerli uyaran bebeğinizin memenizle tanışması ve sonuna kadar emmesidir. Bu nedenle emzirmeye başlamadan önce göğsünüzün ucundan birkaç damla süt damlatarak bebeğinizi motive edin. Toplumdaki yanlış inançlardan biri; uyuyan bir bebeğin emzirilmesi için uyandırılmaması gerektiği fikri. Ancak bebeği günde 10-12 kez emzirmek gerektiğinden özellikle ilk aylarda uykuda olsa bile iki saat uyandırın ve emzirin.

 

Emzirmeden önce daima ellerinizi yıkayın

Gün içerisinde en çok kirlenen organımız ellerimizdir. Eller bakteri ve virüslerin etrafa bulaşmasında çok değerli bir faktör olduğundan ellerinizi sık sık yıkayın. Özellikle her beslenmeden önce bebeğinizi yıkadığınızdan emin olun. Göğüs ucunuz ve çevresinin temiz olduğundan emin olunuz. Göğüs uçlarını tahriş etmemek için suyla temizleyin. Emzirdikten sonra meme çevrenizi bir iki damla süt ile nazikçe silmeniz yeterlidir. Göğüs uçlarınızı sabun, ıslak mendil ve alkol içeren ürünlerle temizlemekten kaçının. Anne kokusu bebeğiniz için çok değerli olduğu için emzirme döneminde parfüm sıkmayın.

 

Göğüs ucundaki çatlak ve yaralara karşı bu önlemleri alın.

Birçok annenin muzdarip olduğu ve bebeğini emzirmesini engelleyen faktörlerden biri; Göğüste çatlaklar ve yaralar var. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Köpek , “Meme ucunda çatlak ve yara oluşmasını önlemek için bebeğinize memenin sadece ucunu değil, etrafındaki kahverengi kısmı da verdiğinizden emin olun. Bebeğiniz memenizin sadece ucunu emerse bu durum çatlaklara ve yaralara neden olabilir ve canınızı yakacağı için emzirmeyi yarıda bırakmanıza veya kesmenize neden olabilir. Ancak bu basit önlemlerle bu sorunu kolaylıkla aşabilirsiniz.”

 

Kendi beslenmenize çok dikkat edin!

Doğum sonrası dönem özel bir süreçtir. Doğru beslenme emzirme sürecinizi etkileyebilir. Bu dönemde sağlıklı beslenmeyi tercih edin. Akdeniz diyeti ve bol su sizin için idealdir. Yediğiniz her yiyecek sütünüzün içeriğini etkiler. Bebeğinizin de sizin yediğiniz sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir süt menüsüyle beslendiğini hayal edin. Her bebeğin gelişimi kendine özgü olsa da genel olarak bebekler ilk 6 ayda ayda ortalama 800 gram kazanırlar. Boyları da 1,5-2 cm’ye kadar uzar. 6 aydan sonra kilo alımı ayda 200-500 gr ortasına kadar düşer ve boyu 1 cm kadar uzayabilir. Boyu ve kilosu normal bir şekilde büyüyorsa, başardınız demektir!

 

Size doğru gelen şeye odaklanın

Psikolojinin de beden sağlığı kadar değerli olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Yavrucu, “Annelerin kendilerini ruhsal yönden iyi hissetmeleri emzirmenin devamı için çok önemli. Emzirme sürecinde üzüntü yaşamak birçok annenin sütünün azalmasına neden olur. Bu nedenle anne bilinçli hareket ederek ve bebeğini düşünerek çevrenin olumsuz etkilerinden uzak durmaya çalışmalıdır. Annenin çevresindekiler özellikle babalar bu özel süreci dikkate almalı ve anneye manevi destek vermelidir. “Kendini iyi hisseden anneler emzirmeye daha iyi odaklanabilir” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberbayramic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu