Zonguldak’ta “Uluslararası Jeopark Yönetimi Çalıştayı” başladı
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve UNESCO Genel Merkezi Yerbilimleri ve Jeoparklar Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle Zonguldak’ta düzenlenen “Uluslararası Jeopark Yönetimi Çalıştayı” başladı.
Zonguldak Valiliği’nin himayelerinde gerçekleştirilen çalıştay, UNESCO yer bilimleri programı kapsamında küresel jeoparklar konusunda farkındalık yaratmayı ve Türkiye’nin bu konuda kapasite geliştirmesini sağlamayı amaçlıyor.
Çalıştayın açılışında konuşan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, jeolojik değeri olan taş kömürünün bulunmasıyla önem kazanan ve bu günlere gelen Zonguldak’ın tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle de dikkat çektiğini söyledi. .
Bu değerlerin ulusal ve uluslararası alanda yeterince tanınmadığına dikkat çeken Tutulmaz, şöyle devam etti:
“Zonguldak’ın tüm varlıklarıyla tanıtılması, markalaştırılması, sektörel çeşitliliğin sağlanması, turizmin geliştirilmesi, kısacası ülkemizin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasının sağlanması amacıyla başlatılan jeopark çalışmalarında bugüne kadar değerli bir adım atılmıştır. Jeoparklar; bizi tanıtan ve sevdiren, korumaya dayalı ve sürdürülebilir yönetimi benimseyen alanlardır ve bu maliyetlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması ve yöre halkının refahının artırılması açısından oldukça değerlidir. aynı zamanda toplumda bilimsel çalışmaların, araştırmaların ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yürütüldüğü jeoparklar da sürdürülebilir kalkınma için çok önemlidir.Bu çalıştayda jeoparkların yönetimi ve sürdürülebilirliği konusunda farkındalık yaratmayı ve aynı zamanda uluslararası işbirliği fırsatlarına açılan kapıdır.
Tutulmaz, 2018 yılında çalışmalarına başlanan Zonguldak Kömür Jeoparkının Aralık 2022’de UNESCO Türkiye Ulusal Kurulu tarafından “Ulusal Jeopark” ilan edilmesinin değerli bir kilometre taşı olduğunu kaydetti.
Çalıştayın açılışında Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nizamettin Yarari ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer de birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından katılımcılar yöresel eserlerin sergilendiği stantları gezerek eserler hakkında bilgi aldı.
Atölye, 1 Mayıs’ta Madenciler Korosu konseriyle sona erecek.