Teknoloji

Genomlar, Kuzey Amerika’dan Asya’ya insan hareketini ortaya koyuyor

Hücre Basın

İnsanlık tarihinin erken dönemlerinde Bering Denizi üzerinden Kuzey Asya’dan Kuzey Amerika’ya gerçek göç iyi bilinen bir olgudur. Öte yandan, bu dönemde Kuzey Asya’da yaşayan insanların genetik yapısı, bu bölgede bulunan ve üzerinde çalışılan eski genom sayısının azlığı nedeniyle bugüne kadar bir sır olarak kaldı. Şimdi, Current Biology’de 12 Ocak tarihli bir bültende araştırmacılar, en yaşlısı 7.500 yaşında olan on bireyin genlerini haritalayarak boşluğu doldurmaya yardımcı oldu ve Kuzey Amerika’dan ters yönde göç eden insanların gen akışını ortaya çıkardı. Kuzey Asya yönünde.

ALTAY-SAYAN KAVŞAĞI

Analizleri, Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan’ın birleştiği Neolitik (Cilalı Taş Devri) Altay-Sayan bölgesinde yaşayan, önceden tanımlanamayan erken Holosen Çağı Sibirya kümesini ortaya çıkardı. Elde edilen genetik veriler, bu bireylerin hem paleo-Sibirya hem de Antik Kuzey Avrasya (ANE) popülasyonlarının torunları olduğunu ortaya koydu.

Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nde çalışmanın kıdemli yazarlarından Cosimo Posth, “Altay’da daha önce bilmediğimiz, 7500 yıl önce yaşamış bir avcı-toplayıcı topluluk belirledik; son Buzul Çağı’nda Sibirya’da yaşamış iki farklı grubun karışımıdır. Altay avcı-toplayıcı grubu, yiyecek arayan toplumların büyük hareketliliğini göstererek, kuzey Asya’daki birçok çağdaş ve daha sonraki toplumlara katkıda bulunmuştur.

Posth, Altay Bölgesi’nin basında yeni bir arkaik hominin kümesi olan Denisovans’ın keşfedildiği yer olarak tanındığını belirtiyor. Ayrıca bölge, binlerce yıldır Kuzey Sibirya, Orta Asya ve Doğu Asya’nın ortasındaki nüfus hareketlerinde bir kavşak olarak insanlık tarihinde büyük önem taşımaktadır.

Ortaya çıkardıkları eşsiz gen havuzu, Baykal Gölü avcı-toplayıcıları, Okunevo ile ilgili göçebe çobanlar ve Tarim gibi Kuzey ve Orta Asya’daki Tunç Çağı popülasyonlarına katkıda bulunan ANE ile ilgili olduğu düşünülen kelimeler söz konusu olduğunda en alakalı kaynağı temsil ediyor. Havza mumyaları, Posth ve meslektaşları bulundu. Yapabileceğini söylüyor. Orijinal olarak Uzak Doğu Rusya’dan Taş Devri avcı-toplayıcılarında tanımlanan Eski Kuzeydoğu Asya (ANA) soyunu, farklı kültürel özelliklerle ilişkili başka bir Neolitik Altay-Sayan bireyinde tanımladılar.

KITALARARASI ‘OTOYOL’

Bulguları, ANA soyunun daha önce tespit edilenden yaklaşık 1.500 kilometre daha batıya yayıldığını ortaya koyuyor. Rus Uzak Doğu’sunda, Japon Takımadalarında yaşayan avcı-toplayıcı kümelerle ilişkileri gösterilen Jomon topluluğuyla bağlantılı soyları olan 7.000 yaşındaki bireyleri de belirlediler.

Buna ek olarak, son 5.000 yılda Kuzey Amerika’dan Kuzeydoğu Asya’ya Kamçatka Yarımadası ve Orta Sibirya’ya ulaşan çok sayıda gen akışı aşamasıyla mevcut veriler dengeli görünüyor. Araştırmacılar, bulguların Kuzey Asya’da Holosen*’in başlangıcından bu yana oldukça birbirine bağlı bir popülasyonun varlığına işaret ettiğini belirtiyor.

Araştırmanın baş yazarı ve Çin’deki Fudan Üniversitesi’nde misyoner olan Ke Wang şunları söyledi: “Beni en çok şaşırtan bulgu, diğer Altay avcıları ile benzer bir döneme tarihlense de, Rusya’nın uzak doğusundaki popülasyonlarla olan genetik yakınlıklar. toplayıcılar, tamamen farklı bir genetik profile sahip, onu taşıyan bir bireyden elde edildi.” “İlginç bir şekilde, ‘Nizhnetytkesken’ adamı, dini bir kostüm ve muhtemelen Şamanizmin kanıtı olarak yorumlanan nesneler de dahil olmak üzere çok sayıda mezar eşyası içeren bir mağarada keşfedildi.”

Kozmopolit BÖLGE

Wang, bulgunun çok farklı profillere ve geçmişlere sahip bireylerin aynı bölgede ve aynı zaman diliminde yaşadıklarını gösterdiğini söylüyor.

“Nizhnetytkesken halkının uzaktan mı geldiği yoksa içinde doğdukları toplumun yakınlarda mı yaşadığı henüz bilinmiyor. Bununla birlikte, mezar eşyaları, hem kültürel hem de genetik olarak diğer yerel arkeolojik bağlamlardan farklı görünüyor, bu da farklı bireylerin Altay Bölgesi’ne göç ettiğini gösteriyor.”

Altay’da elde edilen genetik bilgiler, Kuzey Asya’nın 10 bin yıl kadar erken bir tarihte, uzun coğrafi mesafelerde yüksek oranda ilişkili kümelere ev sahipliği yaptığını ortaya koymaktadır. Posth, “Bu bulgu, insan göçlerinin ve katkılarının eski avcı-toplayıcı toplumlar için bir istisna değil, bir norm olduğunu gösteriyor” diyor.

Araştırma, Max Planck Topluluğu, Alon Topluluğu, Rus Bilim Vakfı, Rusya Temel Araştırma Vakfı, Kore Ulusal Araştırma Vakfı (NRF), Rusya Federasyonu Bilim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı ve Altay Devlet Üniversitesi tarafından destekleniyor.

* Holosen, Pleistosen döneminin sonundan günümüze kadar devam eden jeolojik döneme verilen addır. Bu dönem, Genç Buzul Çağı’ndan sonra başlayan buzullar açısından sakin döneme karşılık gelmektedir.


Yepyeni makale EurekAlert sitesinden alınmıştır. (Çeviri: Tarkan Tufan)

aralikhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu