İzmir İş Dünyası Yeni Asgari Ücreti Değerlendirdi
izmir Net 11.402 TL olarak açıklanan yeni taban fiyatı iş dünyası tarafından beğenildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) İcra Kurulu Başkanı Seçkin Yorgancılar, “Yüzde 34’lük artış önemli ama ekonomimiz üzerindeki en büyük risk enflasyon. ekonomiYönetimden beklentimiz enflasyonu düşürecek acil adımların atılmasıdır” diyen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Dalgalanmanın yarattığı alım gücü tahribatı elbette ortadan kaldırılmalı, ülkenin iş gücü sıfırlanmalı” dedi. geride kalmak.”
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Yorgancılar, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni taban fiyatla ilgili olarak şunları söyledi:
“2023 yılının ikinci yarısı için 11 bin 402 lira olarak belirlenen net taban fiyat çalışanlarımıza ve patronlarımıza hayırlı olsun. Önceki dönemde 400 TL olarak uygulanan asgari fiyat ekinin 500 TL’ye çıkarılması, Asgari ücrete kadar olan tutardan vergi alınmaması uygulaması devam edecek ve elbette yüzde 34’lük bir zam değerli.Ancak çalışanlarımızın artan tüketimi, patronlarımızın artan maliyetleri, elde edilen gelir ve karlar. Yüksek enflasyon karşısında ekonomimiz üzerindeki en büyük risk erimektedir.
Yeni ekonomi yönetimimizden beklentimiz, öncelikli olarak enflasyonu düşürmeye yönelik acil adımlar atmasıdır. Ancak o zaman minimum fiyat memnuniyet düzeyi sağlıklı bir şekilde belirlenmiş olacaktır. Beklentimiz, yılın ikinci yarısında uygulamaya konulacak yeni ekonomik program ile risklerin azaltılması ve öngörülebilirliğin sağlanmasıdır.”
“SATIN ALMA GÜCÜNÜN ZARARI ÇIKMALI, ÜLKE İŞGÜCÜ SEKTÖRÜ GERİDE KALMAMALI”
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, asgari ücretteki artışı şu şekilde değerlendirdi:
“Türkiye ekonomisi bir süredir farklı unsurların etkisi altında önemli bir dalgalanma yaşıyor. Seçimlerin bitmesiyle ekonomide en otoriter sözlerin rasyonel bir düzeye döneceğini görmek bizi sevindirdi. Asgari olacağını düşünüyoruz.” fiyat, memur maaşları ve emekli maaşlarındaki artışlara da bu açıdan bakmak lazım.Tabii ki dalgalanmanın yarattığı satın alma gücü tahribatı ortadan kaldırılmalı, ülkenin emek kısmı geride bırakılmamalı. verilen zamların kamunun finansal istikrarını ve özel sektörün rekabet gücünü olumsuz etkilemediği titizlikle gözetilir.Yapılan tüm düzenlemelerin ülkenin üretim gücünü ve rekabet gücünü artıracak bir amaca hizmet etmesi esastır. Emek kesiminin satın alma gücü artırılmalı, diğer yandan üretimin önündeki sorunlar giderilmeli ve rekabet gücü artırılmalıdır. Bu konuda en uygun adımların kısa süre içerisinde atılacağına inanıyoruz.”